Hoeveel huur kan ik betalen?

Wil je graag alleen gaan wonen of gaan samenwonen? Dan zal je je waarschijnlijk afvragen hoeveel de huurprijs maximum mag bedragen in functie van je loon. Met andere woorden, hoeveel je maximum kan betalen aan huur.

Er bestaat hier een eenvoudige regel voor die ook veel banken hanteren, nl. de 1/3 regel. Dit betekent dat jouw huurprijs niet hoger mag zijn dan 1/3 van jouw inkomen. Verdien je bijvoorbeeld € 1.500 netto, dan zou jouw huurprijs niet duurder mogen zijn dan € 500.
Uiteraard is dit slechts een regeltje, dus niet voor iedereen ideaal. Het hangt voornamelijk af van jouw extra kosten.

Hoeveel extra kosten heb ik?

Huurlasten

Bij een huis te huur of een appartement te huur, horen er bovenop de huurprijs ook extra kosten. Dit zijn maandelijkse kosten die in jouw huurcontract worden opgenomen en die dus vastliggen.
Meestal gaat dit over algemene kosten (ook syndic kosten genoemd) voor het beheer en het onderhoud van het gebouw en over provisies voor water en/of verwarming.
Informeer hiervoor dus steeds op voorhand bij het zoeken naar een woning te huur om jouw totale, vaste huurprijs te weten.

Verzekering

Wanneer je een huis of appartement huurt, is het door de eigenaar reeds verzekerd met een brandverzekering.
Jouw eigen inboedel, is hierin echter niet verzekerd. Vandaar dat er meestal wordt aangeraden om ook als huurder een brandverzekering te nemen. Dit is sinds januari 2019 ook verplicht. Je kan je hiervoor bij jouw bank of verzekeraar informeren over de kosten. Deze kan je jaarlijks of maandelijks betalen.

Eigen verbruik

In de meeste gevallen zal je een provisie betalen voor verwarming en/of water. Jouw elektriciteitsverbruik moet je dus zelf, apart betalen. Dit betaal je dan ook rechtstreeks aan de energieleverancier die je gekozen hebt. Internet, (digitale) TV, vaste lijn,… zijn optionele extra kosten die je zelf bepaalt en dus ook betaalt.

Belastingen

In België betaal je twee type belastingen, afhankelijk van waar je woont. Er is enerzijds de gewestelijke belasting en anderzijds de gemeentelijke belasting. Informeer je hiervoor ook steeds bij de eigenaar hoeveel deze belastingen kosten. Ze moeten slechts één keer per jaar betaald worden, maar dit hoort ook bij het financiële aspect van huren.

Het is dus zeer belangrijk om correct geïnformeerd te zijn over alles wat je als huurder moet betalen, zodat je hiermee kunt rekening houden. Je huur niet tijdig, niet volledig of niet kunnen betalen resulteert achteraf anders in heel veel extra kosten.
Heb je vragen over huren? Wij adviseren je graag! Geef ons gerust een seintje, onze jurist Frank beantwoordt jouw vragen met plezier.

050/415.333 – info@keptn.be

Linkedin