Rookmelders verplicht in 2020

Je hebt er ongetwijfeld al over gehoord. Rookmelders zijn verplicht in alle Vlaamse woningen vanaf januari 2020. Wat is er juist verplicht en hoe breng je jouw huis of appartement in orde? Wij leggen het jou uit.

Waar en in welke type woningen is het verplicht?

Het is heel simpel. Vanaf 1 januari 2020, zijn rookmelders in alle woningen in Vlaanderen verplicht. Dit geldt dus voor: nieuwbouwwoningen, woningen die gerenoveerd worden en die een stedenbouwkundige vergunning nodig hebben en huurwoningen (ook sociale huurwoningen, kamers en studentenkamers).

BELANGRIJK! Indien je jouw woning of appartement verhuurt, ben jij als verhuurder wettelijk verplicht om de nodige rookmelders aan te kopen en te plaatsen, niet de huurder. Het enige wat ten koste valt van de huurder, is het tijdig vervangen van de batterijen indien het geen bedrade rookmelders zijn.

De beste rookmelder kopen

Het is uiteraard sterk aangeraden om alleen kwaliteitsvolle, optische rookmelders (ook foto-elektrisch genoemd) te kopen. Enkele weetjes:

  • Er moet een CE markering zijn en voldoen aan de wettelijke norm NBN EN 14604
  • Je mag zelf kiezen voor een bedrade rookmelder of voor een rookmelder op batterijen
  • De rookmelder moet een scherp en luid geluidssignaal produceren bij branddetectie. De meeste brandmelders hebben een testknop, waarmee je eenvoudig de melder kan testen.
    Ben je doof/slechthorend? Er bestaan ook rookmelders die speciaal ontworpen zijn met felle flitslichten en/of met trilplaten.
  • Het mag geen ionische rookmelder zijn. Deze mogen ook al een tijdje niet meer verkocht worden.
  • Ook slimme rookmelders zijn legaal, indien ze aan bovenvermelde specificaties voldoen. Het grootste verschil met de klassieke rookmelders, is dat een slimme rookmelder in verbinding staat met een app op jouw smartphone of tablet, waardoor je ook vanop afstand op de hoogte wordt gebracht indien jouw rookmelders afgaan. Dit kan uiterst handig zijn, bijvoorbeeld in jouw vakantiehuis of vakantieappartement of bij jou thuis wanneer je er niet bent gedurende een langere periode.

Waar rookmelders plaatsen?

Om volledig wettelijk in orde te zijn, is het belangrijk dat de juiste rookmelders op de juiste plaats hangen.

Dit zijn de algemene richtlijnen:

  • Er moet op elk verdiep minstens één rookmelder zijn.
  • Verhuur je meerdere kamers in een woning, zoals een kot bijvoorbeeld, dan moet er in elke kamer een rookmelder hangen.
  • Het is aan te raden om in elke ruimte op je kortste vluchtweg rookmelders te plaatsen.
  • OPGELET: plaats geen rookmelders in de badkamer en in de keuken! Dampen van douche/bad of van het fornuis kunnen rookmelders valselijk de indruk geven dat er brand is.
  • Heb je een technische installatie op zolder of in de kelder? Plaats er dan ook een rookmelder.

Nu je weet in welke ruimtes je een rookmelder moet hangen, blijft nog de vraag waar precies je die in de ruimte moet plaatsen. Volg hiervoor altijd de aanwijzingen van de fabrikant bij aankoop van een rookmelder. Enkele nuttige weetjes:

  • Hang altijd een rookmelder aan het plafond, liefst in het midden, op min. 30cm van de muur.
  • Bevestig het onderstel van de rookmelder altijd goed aan het plafond, hetzij met lijm of speciale plakband of met een schroef. De rookmelder zelf, bevestig je nadien (meestal met een draaibeweging) in het onderstel.
  • Test altijd jouw brandmelder uit aan de hand van de testknop na de installatie. Het wordt ook aangeraden om elke maand de brandmelders te testen, om zeker te zijn dat ze nog goed functioneren.
  • 9V batterijen (kleine blokjes met twee polen) hebben meestal een levensduur van één jaarAA batterijen gaan meestal iets langer, tot zo’n twee jaar mee.
    De sensoren van rookmelders hebben doorgaans een levensduur van 10 jaar. Het is daarom altijd aan te raden om na 10 jaar je oude rookmelders te vernieuwen.

Heb je verdere vragen over jouw rookmelders en/of over jouw wettelijke verplichtingen? Onze juristen staan je graag te woord! 050/415.333 – info@keptn.be

Bron: wonenvlaanderen.be

Linkedin