Afbraakpremie aanvragen

Je hebt een oude woning gekocht op een gunstige locatie en wil die graag afbreken om nieuw te bouwen? Misschien heb je dan recht op een afbraakpremie!

Indien je in één van de volgende 13 Vlaamse gemeenten woont, heb je recht op een verlaagd BTW tarief van 6% i.p.v. 21% voor jouw project: Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas.

Is jouw woning niet in één van deze gemeenten gelegen? Dan heb je sinds maart 2019 recht op een sloop- en heropbouwpremie, ook wel afbraakpremie genoemd.

Wanneer heb je recht op een slooppremie?

Behalve de ligging, zijn er nog een aantal puntjes waaraan er moet voldaan worden om recht te mogen hebben op de afbraakpremie.

 • Je kan enkel een premie aanvragen voor sloop- en heropbouwprojecten waarvoor je de aanvraag van de omgevingsvergunning hebt ingediend tussen 1 oktober 2018 en 31 december 2020.
 • Het moet gaan over een gecombineerde aanvraag van sloop- en herbouwvergunning. Sinds mei 2019 kan je het niet meer aanvragen voor een aparte vergunning.
 • De grond, de af te breken en de op te richten woning dient op het ogenblik van de aanvraag van de omgevingsvergunning in volle eigendom te zijn van één of meerdere natuurlijke personen.

Hoe slooppremie aanvragen?

Indien je voldoet aan bovenstaande criteria, heb je dus recht op een afbraakpremie. Je kan deze in twee stappen eenvoudig aanvragen:

 1. Dien jouw aanvraag online in via de website: https://apps.energiesparen.be/sloop-premie-aanvragen. Opgelet, dit moet ten laatste drie maanden na de gecombineerde aanvraag van de omgevingsvergunning aangevraagd worden! Je hoeft niet te wachten op de goedkeuring van jouw vergunningsaanvraag.
  Je ontvangt nu een e-mail met dossiernummer.
 2. Bewijs het einde van de sloopwerken. Dit kan aan de hand van de factuur van de firma of aannemer die de sloopwerken voor jou heeft uitgevoerd, of aan de hand van foto’s (voor en na) indien je zelf de werken hebt uitgevoerd.
  Dit bewijs dien je in via de link die je ontvangen hebt in de bevestigingsmail uit de vorige stap. Je kunt ook meteen de twee stappen van de aanvraag in één keer vervolledigen indien je al over het bewijsmateriaal beschikt.

Het VEA zal nu jouw dossier onderzoeken en je op de hoogte brengen van haar beslissing. Indien het in orde is, zal je binnen de 3 maanden na het indienen van het sloopbewijs jouw premie ontvangen.

De sloop- en heropbouwpremie bedraagt per bouwproject
€ 7.500 en kan slechts één keer verkregen worden, ook indien het om verschillende gebouwen gaat.

Meer weten over de slooppremie? Raadpleeg dan zeker volgende pagina van de Vlaamse Overheid: https://www.vlaanderen.be/sloop-en-heropbouwpremieHeb je hier een vraag over? Contacteer ons, we helpen je graag! 050/415.333 – info@keptn.be

Please select a breadcrumbs integration.

Wil je eens kennismak

Start Your Free Trial Today
Vraag hier je vrijblivende bezoek aan
Bij kept'n vastgoed zetten we alle zeilen bij om uw woning in de kijker te zetten!
 • Kept'n Vastgoed
 • Zeedijk 214 bus 4
 • 8370 Blankenberge
 • info@keptn.be
 • BIV: 502 653

Abonneer op onze nieuwsbrief

Wees als eerste op de hoogte van al onze nieuwe projecten en evenementen.
Copyright © 2024 Kept'n Vastgoed. all rights reserved.

Ontdek

Oude charme, Nieuwe luxe
🔒 Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden